Hét boek over gedeeld eigenaarschap in het huishouden. Weg met frustraties over huishoudelijk werk dat enkel op jouw schouders lijkt terecht te komen. Werk dat enkel gezien wordt als het eens niet gedaan is. Werk waar je zelden een dankjewel of goed gedaan voor krijgt.

Boek: het is hier geen hotel

Kom te weten waarom het zo moeilijk is om huishoudelijke taken eerlijk te verdelen en hoe je het gesprek kan aangaan met je huisgenoten. Voor je het weet komt er vrije tijd vrij en draait jullie huishouden op de kracht van alle bewoners onder jouw dak.

Het is hier geen hotel werd geschreven door Eva Brumagne en Riet Ory van Femma Wereldvrouwen.

Eva en Riet van Femma

Eva en Riet vormen al tien jaar de algemene directie van Femma. Ze spreken in dit boek vanuit hun professionele ervaring en opleiding (Eva is historica en Riet sociologe) maar ook vanuit hun persoonlijk leven (beide hebben drie kinderen). Riet heeft ervaring in sociale verandering en maatschappelijke innovatie. Eva is ervaren in het coachen naar een leven in balans en het nemen van eigen tijd. Beiden zijn ze experten in de thema’s gender, combinatie werk, vrije tijd en gezin en de kortere werkweek.

Loopt alles bij hen thuis elke dag van een leien dakje? Nee hoor. Zij hebben wel al veel geleerd, met vallen en opstaan, over hoe het wél kan en lukt. Ze staan er zelf met hun vier voeten in, elke dag weer. Riet in een gezin met drie jonge kinderen, een drukke baan en een man met wie ze dit onbetaald huishoudelijk en zorgwerk deelt. Eva met een even drukke baan en met evenveel kinderen, die volwassen zijn intussen, en nu het leven delend met een vrouw. Ooit getrouwd met een man. En daartussenin alleenstaande mama. Dat zorgt voor wat praktijkervaring. Zij zijn niet de patroonheiligen van het gedeelde eigenaarschap, maar wel overtuigde ambassadeurs.

Illustraties uit het boek 'Het is hier geen hotel'

Meer info over het boek

Het is hier geen hotel is een leer- en doeboek voor iedereen die werk wil maken van een eerlijkere verdeling van de zorgtaken en het huishouden thuis.

Huishouden en zorg nemen een belangrijke plaats in in ons leven. Toch zijn veel van de taken die bijdragen tot een goed geoliede huishoudmachine onzichtbaar. Ze vallen pas op als ze niet gedaan worden. Denk aan afwas die blijft liggen of overvolle wasmanden waar niets mee gedaan wordt. Zo lang alles ‘als vanzelf’ gebeurt, ligt er niemand wakker van welke kabouters er juist aan het werk zijn. Als jij dit leest en getriggerd bent door dit boek is de kans groot dat jij de ijverigste kabouter thuis bent. Wees gerust, je bent niet alleen. Het huishouden is heel vaak ongelijk verdeeld. De frustratie die je hierover voelt is gerechtvaardigd. Maar het gesprek aangaan is niet altijd even makkelijk en leidt vaak tot conflicten die je liever niet aangaat.

Eva en Riet schreven dit boek omdat het ook anders kan. En omdat een eerlijke verdeling van de zorgtaken thuis iedereen ten goede komt. Jij krijgt meer en kwalitatievere vrije tijd, je leert opkomen voor jezelf zodat gelijkspel thuis zorgt voor gelijkspel op andere terreinen, de relatie met je gezinsleden wordt beter én je kinderen leren zelf dingen doen. Win win dus!

Het boek is praktisch opgevat. Je leert je eigen zorgprofiel kennen en krijgt concrete tips om het anders aan te pakken. Het boek staat vol tips en tools om mee aan de slag te gaan.

Verkrijgbaar vanaf 27 oktober in de betere boekhandel.
 

Lees meer over jouw profiel

Profiel 1- De bewuste zwoeger

Je hebt een kritische, heldere blik op de zaken en je bent niet zomaar geneigd om eender wat aan te nemen. Je overtuigingen maken je tot wie je bent. Soms zit er zelfs een rebel in jou. Je houdt niet van ‘ja’-knikkers, van mensen die geen eigen mening schijnen te hebben of zich zomaar schikken naar wat anderen van hen verwachten. Jouw uitdaging is je negatieve gevoelens op een respectvolle manier te uiten, en niet zomaar uit je sloffen schieten. Aan alles zijn vele kanten. Lukt het je ook om het perspectief van de ander te zien en te proberen begrijpen? Ben je flexibel genoeg om je overtuigingen even aan de kant te zetten en in te zetten op een andere weg dan diegene die jij voor ogen hebt? Met suiker vang je meer vliegen dan met azijn. Eentje om boven je bed te hangen.

Toegepast in de context van huishouden en zorg, besef jij als bewuste zwoeger heel goed dat de taken thuis niet eerlijk verdeeld zijn. Je lijdt onder de ongelijkheid en je vindt dit fundamenteel onrechtvaardig. Wederkerigheid en respect zijn voor jou belangrijke waarden. Je wil de ongelijke taakverdeling thuis aanpakken, maar je weet niet hoe. Praten over taakverdeling is moeilijk of leidt standaard tot ruzie. Voor je huisgenoten is er eigenlijk geen probleem. Jij voelt je niet erkend voor het vele, vaak onzichtbare werk dat je thuis verzet. Je schippert tussen enerzijds het aanvaarden ‘dat het nu eenmaal zo is en het niet meer zal veranderen’ en anderzijds een strijdbaar gevoel om werk te maken van een gelijkere verdeling. Waarom zou je op verandering inzetten? Omdat je aan je kinderen een beter voorbeeld wil geven dan wat ze nu thuis zien. En ook: soms lopen je frustraties zo hoog op dat dit vreet aan het graag zien van je partner of huisgenoot.

Profiel 2 - De opperzorger

Je bent voorzichtig van aard. Je zorgt graag voor mensen en helpt waar je kan. Je geeft veel van jezelf weg aan anderen. Dat kan op anderen al eens bemoeizuchtig of betuttelend overkomen. Roekeloos, egoïstisch of onverschillig gedrag, daar heb jij een hekel aan. Uit de band springen ligt niet in de aard van dit beestje. Doe maar gewoon, dat is al zot genoeg, toch? Soms wat moediger zijn om aan te kaarten wat je niet correct vindt, en je grenzen aangeven, zijn jouw uitdagingen. En af en toe de boel de boel laten, en tijd maken voor jezelf, dat ook.

Toegepast in de context van huishouden en zorg, stel jij als opperzorger de ongelijke taakverdeling thuis niet in vraag. De verdeling is helder: je ziet thuis voornamelijk als jouw domein, ook al heb je misschien ook een betaalde baan. 

De kans is groot dat je als opperzorger een vrouw bent, omdat vrouwen er vaker dan mannen van overtuigd zijn dat zorg- en huishoudelijk werk vooral een vrouwenzaak is. Dat gevoel wordt nog versterkt als de partner de (groot)verdiener is. ”Logisch toch dat jij dan het werk thuis voor je rekening neemt".

Diep vanbinnen wringt het soms toch wel dat jouw werk onbetaald is en vaak niet wordt gezien of als evident wordt beschouwd. Je neemt amper tijd voor jezelf omdat het huishouden en de zorg zoveel van jou vragen. Je hebt al eens last van schuldgevoel: als je al geen job hebt of deeltijds werkt, heb je dan wel het recht om tijd te nemen voor jezelf? Het irriteert je soms als anderen de taakverdeling thuis op de spits drijven. Het leven is niet altijd gemakkelijk, maar is dat niet overal zo?

Profiel 3 - De aanvoerder

Jij bent een geboren kapitein. Je pakt meteen aan wat moet gedaan worden. Je neemt beslissingen waar die nodig zijn en je doet dat met volle overtuiging. Jou uit je evenwicht brengen, dat lukt bijna niemand. Dat geeft mensen veel vertrouwen in jou, op voorwaarde dat je niet doorslaat in drammerig, forcerend of fanatiek gedrag. Zelf kan je het moeilijker vinden met mensen die besluiteloos zijn en de zaken op hun beloop laten. Jouw uitdagingen zijn wat vaker de controle loslaten, anderen geduldig de ruimte geven om bij te leren en het besef omarmen dat jouw aanpak niet de enig mogelijke is.

Toegepast in de context van huishouden en zorg, kunnen je huisgenoten altijd op jou rekenen: er is in het huishouden niets waar je niet aan gedacht hebt. Organiseren, delegeren, ordenen: geen enkel probleem. Je bent "in charge". 

Als aanvoerder ben je de computer van het huishouden en ben je ervan overtuigd dat het zonder jou niet zo op wieltjes zou lopen. Je houdt overzicht en een strakke planning. Andere gezinsleden worden ingezet om de zaak te runnen.

Je vindt dat jij het nu eenmaal beter weet en kan als het gaat om zorg en huishouden. Dat kan  nogal eens ver gaan: zelfs de afwasmachine vullen lijkt een klus die alleen jij zo goed kan klaren. 

Als alles samen komt en de mentale last te groot voor je wordt, moeten andere gezinsleden het ontgelden. Je hebt er geen probleem mee om te benoemen hoe de zaken zijn. Af en toe eens een goede ruzie hoort er bij. Ook al wordt het soms te veel, na een stevige ontlading sta je er weer.

Profiel 4 – De supersamenwerker

Jij bent een teamspeler. Samen kan je zoveel meer dan alleen, daar ben jij rotsvast van overtuigd. Een team heeft mensen met verschillende talenten nodig om goed te functioneren. Je weet zelf wat je waard bent, maar je weet ook waar je niet zo goed in bent en bent niet te beroerd om dat toe te geven. Haantjesgedrag, daar vind je niets aan. Mensen die meesurfen op de golven van een ander, liggen je evenmin. Handen uit de mouwen en gaan met die banaan, maar niet onbesuisd of zonder rekening te houden met de inbreng van anderen. Jouw valkuilen zijn doorschieten in het ene of het andere: teveel op je rug gaan liggen en ervan uitgaan dat alles wel zal lopen volgens plan of toch de touwtjes naar je toetrekken, ‘omdat het vooruit moet gaan’.

Toegepast in de context van huishouden en zorg, zie jij het huishouden en zorg als een gedeeld project van alle huisgenoten. De huishoudelijke taken en zorgtaken zijn gelijk verdeeld. Ieder gezinslid heeft zijn dada´s maar een taakwissel is bespreekbaar. Je houdt met plezier rekening met persoonlijke uitdagingen van andere gezinsgenoten, zoals een razend drukke periode op het werk of een laag energieniveau door ziekte . Je zorgt ervoor, vanuit zelfzorg en respect voor de andere gezinsleden, dat de taakverdeling in evenwicht is. Ieders tijd is immers even kostbaar. 

Je hebt samen met andere huisgenoten een systeem van plannen en opvolgen van de taken thuis. Je bent ervan overtuigd dat een gelijke taakverdeling een bron van wederzijds respect en relatiegeluk betekent.

Je leest graag over inspirerende voorbeelden om actief te blijven werken aan een goede verdeling van zorg en taken. “Samenleven is een werkwoord.” 

We helpen je graag op weg

Uiteraard willen we dat je ons boek koopt. Zo krijg je nog meer tips om jullie huishouden eerlijk te verdelen onder alle gezinsleden. Maar, omdat we ook graag cadeautjes geven, vind je hieronder alvast een aantal tools die je onmiddellijk op weg helpen naar een samenwerkend huishouden én meer eigen tijd.

Hoe gelijk is de taakverdeling in jouw gezin


Interessant boek. Maar je bent niet echt overtuigd. Want bij jullie is alles goed verdeeld. Mogen we je uitdagen om toch even een testje te doen?

check taakverdeling

Track je energie


Je begint de dag heerlijk uitgeslapen en met bakken energie. Je kan de wereld aan. Maar een paar uur later lig je in de lappenmand. Uitgewrongen, uitgeperst, helemaal leeg. Hoe komt dat toch? Leer met deze tool een zicht krijgen op activiteiten die je energie geven en andere die energie vreten. 


track mijn energie

Inspiratie voor eigen tijd


Ok, je bent het gesprek aangegaan en jullie hebben een aantal veranderingen doorgevoerd voor een eerlijkere verdeling van het huishouden. Eindelijk meer me time. Maar wat moet je nu met die vrijgekomen tijd? Hier geven we alvast 100 tips ter inspiratie.


inspiratie voor eigen tijd

Interessante tips, links en andere hulpmiddelen


Je bent klaar om de strijd aan te gaan, om eindelijk dingen te veranderen. Maar waar begin je? Hier vindt je een overzicht van off- en online tips, apps en andere handige hulpmiddelen om die eerlijkere verdeling waar te maken.


ga naar overzicht

Kinderen kunnen meer dan je denkt


Kinderen laten mee helpen in het huishouden is echt geen kinderarbeid. Wist je dat kinderen al heel snel een aantal taken kunnen uitvoeren? We geven je graag een overzicht van taken per leeftijdscategorie. Ze kunnen het echt hoor!


ga naar overzicht