Lies Cattersel is getrouwd met Pieter en mama van Noor (bijna 8) en Minne (bijna 2). Ze werkt als freelance copywriter en storyteller en heeft haar eigen bedrijf ad astra storytelling.

Maandag

Ik werk als freelancer vaak van thuis uit. Vandaag komt het me goed uit: Noor is ziek en heeft pedagogische studiedag. Ze kan dus niet naar mijn schoonouders, zoals we eerder afspraken. Terwijl zij op de zetel een filmpje kijkt, werk ik mijn deadlines weg. Minne ging vandaag gewoon naar de crèche.
Mijn man Pieter is leraar. Hij nam ouderschapsverlof dit jaar en werkt 4/5e. Na de middag is hij thuis en pikt hij de boodschappen op die we online bestelden.

Het voordeel aan freelancer zijn? Ik kies mijn uren helemaal zelf. Enfin, niet helemaal. Maar ik ben toch een stuk flexibeler. De andere kant van de medaille? Deadlines roepen soms hard waardoor ik ook heel wat avonden tot laat achter mijn laptop kruip.

 

Dinsdag

Ook vandaag werk ik de hele dag thuis. Mensen vragen me dan wel eens of ik niet ‘rap een wasmachine doe’ of ‘er eens tussenuit knijp voor een koffietje’. Nee, dus. Ik deel mijn dag op in uurblokken die allemaal toegeschreven zijn aan een opdracht. Tussen de blokken voorzie ik wel een pauze, maar die zijn te vergelijken met koffiepauzes op een bedrijf. Discipline is key.

Maar ik kan dus mijn uren wel zo plannen dat ik ook tijd maak voor andere dingen dan werk, zoals Reveil. Dat is een non-profit-organisatie die ingetogen optredens organiseert op 1 november, op begraafplaatsen over heel Vlaanderen. Ik ben er de (vrijwillige) pers- en communicatieverantwoordelijke. Wil je er meer over weten? www.reveil.org

Woensdag

Vandaag is Minne thuis van de crèche. Maar omdat ik een bijkomende opleiding volg (stilstaan is achteruitgaan), passen mijn schoonouders deze voormiddag op haar. Pieter is ’s middags ook klaar op zijn school en neemt Minne dan mee naar de hockeytraining van zusje Noor. Als ik thuiskom, vertrekken Noortje en Pieter naar de logopediste (de laatste keer, hoera!) en maak ik eten – terwijl ik met een half oog een onderzoekende en grenzen-aftastende peuter in het oog hou!

Ik probeer niet meer te werken als onze dochters thuiskomen. Dat lukt vaak, soms niet. Pas als ze in bed liggen, klap ik opnieuw mijn laptop open. Eerlijk? Dat gebeurt bijna elke avond. Ik werk dan door tot ik ga slapen.

Donderdag

De drukste dag van de week. Ik werk snel door want tegen 15 uur moet ik al naar de school van de oudste dochter vertrekken. Daarna pik ik de jongste op aan de crèche. We rijden snel naar huis, steken een boterham/koffiekoek/koekje in onze mond en vertrekken na een kwartier naar de tekenacademie waar Noor les volgt. Als Minne en ik terug thuiskomen, maken we eten en kleed ik me om voor mijn andere opleiding: meubelmaker. Ja, ik trek een overall aan en pak mijn gereedschapskoffer om een hele avond (tot 22 uur!) te gaan zagen, beitelen en frezen. Eten? Dat vergeet ik vandaag…daar moet ik dringend nog iets op vinden.

  • donderdag

Vrijdag

Op de planning vandaag: een interview (lees: meer dan een halve dag van huis), een briefing en een video call. Schrijven zal voor dit weekend zijn. Vroeg naar bed ook, want morgenochtend worden we om 10 uur verwacht voor de hockeywedstrijd.

Zaterdag

Ik zwoor om nooit op zaterdag- of zondagochtend buiten naast een veld te gaan staan. Met twee meisjes in huis, dacht ik dat de kans klein zou zijn. Fout gedacht. Maar, ik moet het toegeven: het is écht Noortjes sport. En ze doet het heel erg goed: aanvallen, scoren en hard lopen – ze lijkt wel vleugels te hebben. Dus heb ik het ervoor over en schreeuw uit volle borst aanwijzingen. Pieter en ik verdelen onze aandacht over Minne en Noortje.

Zaterdagnamiddag is het even rustig als Minne een dutje doet. Quality-time met Noortje, dus. We spelen een spelletje of kijken even rustig een filmpje. Ik laat mijn laptop even aan de kant.

Zondag

Weer vroeg uit de veren: training. Terwijl Pieter bij Noortje blijft, rij ik met Minne naar een supermarkt in de buurt. Ze is open op zondag en dat is erg handig om nog wat kleine boodschappen te doen. Daarna rijden we naar huis en na wat speeltijd samen, gaat Minne in bed voor een dutje. Als Noor en Pieter thuiskomen, eten we samen. Om 14u30 start de Chiro, dus na een korte rustpauze, vertrekken we naar daar.

Zondag is Minneke-tijd. Pieter en Minne wandelen dan vaak naar de ijsjesman uit de buurt. Een fijne wandeling en ik heb even tijd om wat administratie te doen, een tekst te redigeren of wat bij te lezen.

Als Noortje thuiskomt tegen 18 uur, eten we samen. De meisjes gaan in bad en na een kwartiertje tv, leggen Pieter of ik Minne in bedje. Noortje blijft nog wat op. We spelen een spelletje of oefenen een dictee of tafels. Daarna kruipt ook zij in bed. Ik probeer mijn ogen nog open te houden tot 22 uur, maar lig al te knikkebollen voor tv. Slaapwel!

Delen: