Herken jij dat ook? Een drukke en vermoeiende werkdag, kinderen van school halen, avondmaal koken, kinderen verzorgen en onderstoppen, opruimen, rekeningen betalen…  om daarna nog even een uurtje uitgeput in de zetel te ploffen of je leeg naar je bed te slepen? Snak jij ook wel eens naar meer tijd? Tijd zonder overvolle to-do lijstjes?

Vaak is het evenwicht zoek tussen wat moet en wat jij wil. Druk, druk, druk-zijn kan vreten aan je welzijn, je gezondheid, je relatie en aan kwaliteitsvolle momenten met je gezin.

Gericht op evenwicht

Geluk zit niet verscholen in een drukke agenda, wél in evenwicht.

Daar streven we naar bij Femma. Meer evenwicht betekent voor ons meer kwaliteit in het leven en dus meer geluk. Als werktijd en privétijd meer in evenwicht zijn, dan heb je meer tijd en energie voor andere waardevolle dingen in je leven. Kwaliteitsvolle momenten beleven met je geliefden, me-time inlassen, zorgen voor je ouders of hulpbehoevenden, vrijwilligerswerk doen, nieuwe dingen leren en je wereld verruimen…

Voor jouw welzijn is het belangrijk om dat evenwicht te zoeken. Dat doe je bijvoorbeeld door met je gezin te plannen en afspraken te maken, agenda’s samen te leggen. Dan sta je even stil bij de gang van zaken en zoek je naar oplossingen om alle bordjes in de lucht te houden.  Het is belangrijk om dat zoeken naar evenwicht bespreekbaar te maken. Jij en de leden van je gezin… iedereen heeft baat bij bewuste keuzes die goed zijn doorgepraat.

Toch denken we bij Femma dat jij niet alleen verantwoordelijk bent voor de kwaliteit van je leven. Er moeten ook echt wel dingen veranderen in de manier waarop de samenleving vandaag functioneert. We ijveren daarvoor. Met passie en vuur gaan we in debat met middenveld, politici, pers. We vertellen over onze droom. Een maatschappij waarin evenwichtig leven genesteld is.

Veel is voor verbetering vatbaar zodat jij en je gezin meer evenwicht ervaren.

  • Goede regelingen om verlof te nemen bijvoorbeeld, zodat je er voor kunt kiezen om op bepaalde momenten van je leven een werkpauze in te lassen.
  • Kwaliteitsvolle kinderopvang.
  • Maar ook: het wegwerken van stereotiepe ideeën over hoe mannen en vrouwen het werk moeten verdelen.

Het verbeteren van dat alles is belangrijk om gezinnen zuurstof te geven. Maar dat niet alleen! Als we écht naar meer evenwicht en geluk willen streven, dan moeten we ook durven anders te denken.

Een voltijdse week van 38 uren of meer biedt te weinig ruimte om alle waardevolle aspecten in je leven naast werken een plaats te geven, vinden wij.  De realiteit toont het aan. Het is moeilijk om alles draaiende te houden met een voltijdse baan. Volgens onderzoek van Kind en Gezin functioneert ongeveer  40% van de gezinnen niet in een tweeverdieners- maar in een ‘anderhalfverdienersmodel’    Meestal kiezen vrouwen voor deeltijds werken. Stereotiepe rollen remember?

Stel je voor dat we met zijn allen minder uren per week zouden werken. En een voltijdse week bijvoorbeeld 30 werkuren zou tellen? Dan gaan zowel mannen als vrouwen minder uren werken en samen stappen zetten om evenwichtiger te leven.  Wij gaan dat bij Femma onderzoeken. Wat is het effect van minder uren werken in de week op het leven van de gezinnen? Krijgen we meer energie? Zien we onze vrienden meer? Slapen we beter? Hebben we meer quality time? Gedragen we ons duurzamer? Verandert onze kijk op ons werk? Zijn we minder chagrijnige ouders?...

In 2019 gaan de medewerkers van Femma een 30-urige werkweek uitproberen. Wetenschappers van de Vrije Universiteit Brussel  gaan onze tijdsbesteding voor en tijdens onderzoeken om te zien welke effecten dat minder uren werken nu werkelijk op ons leven heeft. Als we begin 2020 alle resultaten binnen hebben, gaan we ze doorvertellen aan beleidsmakers en het grote publiek. We beloven belangrijke inzichten te geven om verder te streven naar een maatschappij in evenwicht.

Het onderzoek kost 80.000 euro.